Nieuwe thema lezingen 2023

LEZING : Vanaf begin augustus, verder te zien het hele jaar in

Museum TotZover Amsterdam

In de expositie Een Lekkere Dood zijn verschillende objecten uit de collectie van Carolina Verhoeven te zien. Als oprichtster van Stichting Culinair Erfgoed Centrum bestudeert – en verzamelt – ze al een leven lang van alles wat te maken heeft met gebruiken, tradities en rituelen rond eten en voeding. Vooral die van het platteland en die rondom de dood. Want in vroegere tijden kende elke regio en streek zijn eigen rouwgebak.

Samen met parfummaker, kunstenaar en auteur Frank Bloem ontwikkelde ze voor de tentoonstelling de 5-delige aromareeks ‘geuren van het einde’. Want proeven doe je feitelijk met de neus. Hoe kan geur onze doodsbeleving positief beïnvloeden?

Van Bloem verscheen onlangs Geur. De vergeten sensatie, Ten Have, 2022

Frank Bloem Carolina Verhoeven

Geuren

Samen met geuren expert Frank Bloem ontwikkelden we DE vijf geuren bij een uitvaart. 8 juli bij Museum TotZover, Amsterdam en 4 november in De Enter, Haulerwijk- Friesland

Geur en geur beleving

Vanille, zoet en lekker

De vanille vormt een bestanddeel van zoveel zoetwaren en van ontelbare parfums. Vanille is zeldzaam en wordt gewonnen uit de gedroogde en gefermenteerde peulen van een vanille plant. De vanille is een klimplant uit de Amerikaanse tropen orchideeën.

De echte vanille verpakt in een glazen buisje zodat de vanille peulen niet uitdrogen koop je speciaalzaken.  Of in Italie Terre de Madre. De vanille moet altijd verwarmd worden.

De vanille is een van de populairste specerijen van de wereld hij ruikt zoet vooral bij verhitting zoals het bakken van gebak of een geurige drank

De eerste geuren

Rouw: Hemels Hemelse geur van rouw Lelies-Rozen- Jasmijn- en wat Kruidnagel

 Wierook, Balsems- We hebben het over galbanum -een wierook die ook bij het balsemen gebruikt wordt. Deze aspecten ruik je terug in deze geur. Ik gebruik een aantal wieroken, cypress en aspecten van dennen. Op de achtergrond kun je een spoortje van alsem ruiken.

 L.D.T. Zoals je waarschijnlijk weet hebben bloemen vele aspecten: niet elke roos ruikt hetzelfde. Als je Hemels naast #1 naast deze geur rukt, ruik je duidelijk een verschil, terwijl er toch grotendeels dezelfde bloemen gebruikt worden. Hemels #2 is zachter, vrolijke3r. Ik gebruik her een flinke dosis rozen, ondersteunend door Jasmijn, kruidnagel en een spoortje geranium.

-Rouw: Bitter -Alsem-Angelica: Een geur di8e twee uitersten van de bitterheid verenigd. Alsem staat voor het bittere leed. Angelica staat symbool voor bescherming, het helen van de rouw. Voor deze geur worden ook een spoortje van papaver gebruikt.

Rouw: Aards: Koffie: Ik wilde met deze geur gebruik maken van de koffie noten., zonder dat je alles ruikt. De koffie wordt hier ondersteund dor patchoeli en de geur van bosgrond en verse regen.

Rouw Bitter:

Cipres Alsem

Cipres een boom die symbool staat voor rouw, hier gecombineerd met Alsem.  Symbolisch gezien zit hier geen troostrijk symbool in. Ook de papaver die je op de achtergrond ruikt, benadrukt de zwaardere geur van de rouw.

Losse geurstoffen

Patchoeli De geurstof die ik heb gebruikt in het koffie-profiel. De patchoeli heeft een diep aardse geur. Voor vele ouderen onder ons de geur van India winkeltjes in de jaren 60.

Geranium Bourbon- We hebben het gehad over de geur van geranium.

Bijzonder omdat de geur zelf ook helder en activerend aanvoelt.

De bourbon heeft een bijzonder geur profiel.

Alsem

Alsem een bijzondere kruidige geur

Met de aspecten van munt

Cipres- De boom die rouw symboliseert. Nu een plek gegeven met Alsem, om de bitterheid te symboliseren, maar ook in een aardse geur goed zou passen. Met dat aardse kunnen we sowieso twee kanten op. Ik snap de route van koffie: het is een stevige nadrukkelijke geur die het concept van “bosgrond” snel zal overnemen.  Daar ligt echt wel een keuze. Ik zou maken, gebaseerd op wat je wilt dat de geur met mensen doet, wat hij moet losmaken. Koffie wekt natuurlijk veel meer associaties en is een geur die zich veel meer verhoudt tot eten.  Een wat abstracter bospad wekt natuurlijk iets heel anders op.  Het gaat dan om of de koffie de rest van het verhaal van de geuren dient.

Renske

Lekker eten stinkt niet. Eten en geuren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Geuren zeggen ook of iets eetbaar is of niet. Kijk, een versgebakken stokbrood. Ruikt lekker en als je het brood breekt en knispert dan weet je dat het brood vers is en zou je erin willen bijten. Daar bij spelen ogen en oren (het knisperen van het brood) een grote rol in.

De geur van spruitjes- zuurkool kunnen stinken maar hebben een heerlijke smaak.

Schimmelkaas kan naar zweetvoeten stinken, maar heeft een heerlijke zweem van een zachte ronde smaak en kan als zalvend aan je lippen voelen.

Smaak is persoons en cultuur verbonden. Vooral in de ochtenduren in bus of trein kunnen de geuren een dominante rol spelen. Geuren van een odeur of shampoo de ruimte of coupe overrulen, en misselijk makend zijn.

Zeewater ruikt

Maar ruikt kraanwater?  Een mens kan 10.000 geuren onderscheiden. Maar niet meer dan 4 geuren per dag onthouden.

Planten en bloemen mensen hebben er wat aan

Grassen trekken mensen maar ook vogels aan. 

Elk mens heeft zijn eigen geur, die vergelijkbaar als een vingerafdruk. Het zit in je genen.

Kijk een tong kan alleen zout-zuur-zoet en bitter ervaren en uiteraard ook de umami smaak definiëren.

De geur bepaalt een deel van ons leven, geuren bepalen je emotionele leven zoals je wel of niet een relatie hebt. De genen van het immuunsysteem gekoppeld het de bacteriën van je huid.

Geuren kunnen in tegenstelling meer dan beelden of geluid herinneringen op roepen of naar boven halen. Geuren worden daarom ook vaak in combinatie gebracht met stemming. Daar om staat er op de pakjes wierook een actieve ontspanning.

De geur van vruchtwater kun je je niet meer herinneren maar wel de geur van de dood. Die is zo specifiek. Geur kan dan ook hinderlijk zijn.  Sterven in een rouwkamer

Een lijken lucht stoot mensen af maar trekken de aandacht van aaseter.

Het hoort bij een fermentatie[CHM1] proces. Het omzetten van bacteriën.

Herinnering aan een eetmoment- alleen de geur blijft hangen.

Geuren zoals broodbak machines verspreiden een geur en brengen je in een emotie.

Geuren op een kantoor

Geuren op een markt geuren op een babykamer of tandarts. Allemaal geuren die in de wetenschap verwoord kunnen worden. Geur en geur beleving

Vanille, zoet en lekker

De vanille vormt een bestanddeel van zoveel zoetwaren en van ontelbare parfums. Vanille is zeldzaam en wordt gewonnen uit de gedr00gde en gefermenteerde peulen van een vanille plant. De vanille is een klimplant uit de Amerikaanse tropen orchideeën.

De echte vanille koop je in een glazen buisje zodat deze niet uitdroogt in speciaalzaken.  Of in Italie Terre de Madre De vanille moet altijd verwarmd worden.

De vanille is een van de populairste specerijen van de wereld hij ruikt zoet vooral bij verhitting zoals het bakken van gebak of een geurige drank

De eerste geuren

Rouw: hemels#1-AA. Hemelse geur van rouw Lelies-Rozen- Jasmijn- en wat Kruidnagel

Rouw: hemels– Wierook, Balsems- We hebben het over galbanum -een wierook die ook bij het balsemen gebruikt wordt. Deze aspecten ruik je terug in deze geur. Ik gebruik een aantal wieroken, cypress en aspecten van dennen. Op de achtergrond kun je een spoortje van alsum ruiken.

-Rouw hemels #2 – L.D.T. Zoals je waarschijnlijk weet hebben bloemen vele aspecten: niet elke roos ruikt hetzelfde. Als je Hemels naast #1 naast deze geur rukt, ruik je duidelijk een verschil, terwijl er toch grotendeels dezelfde bloemen gebruikt worden. Hemels

#2 is zachter, vrolijker. Ik gebruik her een flinke dosis rozen, ondersteunend door jasmijn, kruidnagel en een spoortje geranium.

-Rouw: Bitter -Alsem-Angelica: Een geur di8e twee uitersten van de bitterheid verenigd. Alsem staat voor het bittere leed. Angelica staat symbool voor bescherming, het helen van de rouw. Voor deze geur worden ook een spoortje van papaver gebruikt.

Rouw: Aards: Koffie: Ik wilde met deze geur gebruik maken van de koffie noten., zonder dat je alles ruikt. De koffie wordt hier ondersteund dor patchoeli en de geur van bosgrond en verse regen.

Rouw Bitter:

Cypress Alsem

Cypress een boom die symbool staat voor rouw, hier gecombineerd met Alsem.  Symbolisch gezien zit hier geen troostrijk symbool in. Ook de papaver die je op de achtergrond ruikt, benadrukt de zwaardere geur van de rouw.

Losse geurstoffen

Patchoeli E.O De geurstof die ik heb gebruikt in het koffie-profiel. De patchoeli heeft een diep aardse geur. Voor de vele ouderen onder ons de geur van India winkeltjes in de jaren 60.

Geranium Bourbon- We hebben het gehad over de geur van geranium.

Bijzonder omdat de geur zelf ook helder en activerend aanvoelt.

De bourbon heeft een bijzonder geur profiel.

Alsem

Alsem, een bijzondere kruidige geur

Met de aspecten van munt

Cypress- De boom die rouw symboliseert. Nu een plek gegeven met Alsum, om de bitterheid te symboliseren, maar ook in een aardse geur goed zou passen. Met dat aardse kunnen we sowieso twee kanten op. Ik snap de route van koffie: het is een stevige nadrukkelijke geur die het concept van “bosgrond ”snel zal overnemen.  Daar ligt echt wel een keuze. Ik zou maken gebaseerd op wat je wilt dat de geur met mensen doet, wat hij moet losmaken. Koffie wekt natuurlijk veel meer associaties en is een geur die zich veel meer verhoudt tot eten.  Een wat abstracter bospad wekt natuurlijk iets heel anders op.  Het gaat dan om of de koffie de rest van het verhaal van de geuren dient.

Lekker eten stinkt niet eten en geuren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Geuren zeggen ook of iets eetbaar is of niet. Kijk een versgebakken stokbrood ruikt lekker en als je het brood breekt en het knispert dan weet je dat het brood vers in en zou je erin willen bijten. Daar bij spelen ogen en oren (het knisperen van het brood) een grote rol in.

De geur van spruitjes- zuurkool kunnen stinken maar hebben een heerlijke smaak.

Schimmelkaas kan stinken naar zweetvoeten maar hebben een heerlijke zweem van een zachte ronde smaak en kan als zalvend aan je lippen voelen.

Smaak is persoons en cultuur verbonden. Zit maar eens in een bus  of trein vol mensen. In de ochtenduren kunnen de geuren van het gebruik van een odeur of shampoo de ruimte of coupe overrulen. En misselijk makend zijn. Zo weet je al welke entiteit iemand heeft.

Zeewater ruikt

Maar ruikt kraanwater Een mens kan 10.000 geuren onderscheiden. Maar niet meer dar 4 geuren per dag onthouden.

Planten en bloemen mensen hebben er wat aan Grassen trekken mensen maar ook vogels aan.  Een lijken lucht stoot mensen af maar trekken de aandacht van aaseter.

Het hoort bij een fermentatieproces. Het omzetten van bacteriën.

Elk mens heeft zijn eigen geur, die vergelijkbaar als een vingerafdruk. Het zit werkelijk in je genen. Kijk een tong kan alleen zout-zuur-zoet en bitter ervaren en uiteraard ook de umami smaak definiëren.

De geur bepaalt een deel van ons leven, geuren bepalen je emotionele leven zoals je wel of niet een relatie hebt. De genen van het immuunsysteem gekoppeld het de bacteriën van je huid.

Geuren kunnen in tegenstelling meer dan beelden of geluid herinneringen op roepen of naar boven halen. Geuren worden daarom ook vaak in combinatie gebracht met stemming. Daar om staat er op de pakjes wierook een actieve ontspanning.

De geur van vruchtwater kun je je niet meer herinneren maar wel de geur van de dood. Die is zo specifiek. Geur kan dan ook hinderlijk zijn.  Sterven in een rouwkamer

.

Herinnering aan een eetmoment- alleen de geur blijft hangen.

Geuren zoals bakmachines verspreiden een geur en brengen je in een emotie.

Geuren op een kantoor.

Geuren op een markt, geuren op van babykamer of bij tandarts. Allemaal geuren die in de wetenschap verwoord kunnen worden, zijn boeiend en geuren beïnvloeden ons leven beïnvloeden ons emotionele brein.

Een mens is uniek als het gaat om het rouwen om mensen. Dieren zijn daar tegenover anders. Zij markeren, en maken noodzakelijk veel gebruik van geuren. Zo markeren zij hun terrein met geuren. Als een mannetje een loops teefjes ontdekt en haar lokgeuren ruikt haar urine geur wordt hij helemaal gek. Als een mens die stervende is en zijn/haar urine wegloopt kan die geur hinderlijk zijn.

Een van de redenen daarvoor is dat er vaak een bakje versgemalen koffie op een kamer onder het bed gezet wordt.

Wat geur nu precies is, is moeilijk te beantwoorden.  Geur monoculen zijn kleine deeltjes. Bij het omschrijven van een geur gaat onmiddellijk de herinnering aan een geur moment door je hoofd.

Een geurcentrum in een lichaam is niet groter dan een postzegel. Ruiken doe je met je hersens. Is er een vertrouwde geur dan wen je snel aan je omgeving. Kijk wat bakkers doen of supermarkten. Een geur van versgebakken brood geeft je het thuisgevoel. En zal de kooplust opwekken.

Zijn boeiend en geuren beïnvloeden ons leven. En beïnvloeden ons emotionele brein

Een mens is uniek als het gaat om het rouwen om mensen. Dieren zijn daar tegenover anders. Zij markeren zij maken veel gebruik van geuren. Zo markeren zij hun terrein met geuren. Als een mannetje een loops teefjes ontdekt en haar lokgeuren ruikt haar urine geur wordt hij helemaal gek. Als een mens die stervende is en zijn/haar urine wegloopt kan die geur hinderlijk zijn.

Een van de redenen daarvoor is dat er vaak een bakje koffie put op een kamer f onder het bed gezet wordt.

Wat geur nu precies is, is moeilijk te beantwoorden.  Geur monoculen zijn kleine deeltjes. Bij het omschrijven van een geur gaan onmiddellijke de herinnering aan het geur moment door je hoofd.

Een geurcentrum in een lichaam is niet groter dan een postzegel. Ruiken doe je met je hersens. Is er een vertrouwde geur dan wen je snel aan je omgeving. Kijk wat bakkers doen of supermarkten.

: Nieuw Thema: Het verhaal achter de sprekende deksels

De Maan en de zon

culinairerfgoedcentrum@gmail.com

Mobiel: +31 0683272405


Thema lezingen die Carolina Verhoeven op locatie presenteert.

  • Lezingen Carolina Verhoeven

1. Van wieg tot graf. Een culinaire levensloop van de mens.

2. Internationaal conserveren door de eeuwen heen.

3. Een schrandere keukenmeid, verhalen en anekdotes achter een keukendeur.

4. Eten uit de provisiekast zie https://www.landskeuken.nl

5. Wat eet je op een VOC of WIC schip?

6. Verrukkelijk onkruid, bloemen en kruiden op je bord.

7. Brood en spelen.

8. Sint-Nicolaas, gebruiken en tradities.

9. Verborgen verhalen achter voeding op schilderijen.

10.Schaarste en reclame in de keuken.

11. Bakje Troost, lekkere troost,

Carolina Verhoeven

Carolina Verhoeven is de initiatiefneemster van Stichting Culinair Erfgoed Centrum.

Dit is een kenniscentrum over conservering van voeding en erfgoed op gebied Nederlandse culinaire tradities, het verzamelt en geeft door. De stichting doet dit door nauw samen te werken met vele nationale en internationale keukens, met horeca, het onderwijs, bibliotheken, het bedrijfsleven en particulieren. 
 
Een culinaire cyclus begint met de geboorte van een mens en eindigt bij zijn dood. 
 
Waar komen trends en tradities in het eten vandaan? Hoeveel invloed hebben economische recessies en crises in de landbouwsector op eettrends?

Hoe komt het dat je je later vaak nog kunt herinneren wat je at op belangrijke momenten in je leven? 
 
Deze en vele andere interessante vragen komen aan bod. Van de beschuit met muisjes bij zijn geboorte, het flierefluiten, tot aan de krakeling die door zijn oneindige vorm een symbool is voor het eeuwige leven. Verder zijn in de marktkraam huis-, tuin- en keukenkruiden te vinden plus allerlei gezondheidsdrankjes.

  • : Duurzaamheid, hoeveel eten gooi ik weg, en wat kunt u hiermee als restverwerking? Eten gooi je niet weg.
  • :Waarom en hoe fermenteren? Maak kennis en leer de vele mogelijkheden.

:Culinaire eetgewoonten en gebruiken aan een multiculturele rouw tafel.

12. Alleen de geur blijft hangen, een herinnering aan een eetmoment.

Uiteraard is een eigen thema ook mogelijk, denk bijvoorbeeld aan een thema zoals een boekbespreking.

Al verschenen, maar inmiddels uitverkochte boeken.

Wecken een begrip mijn moeder weckte ook.

Ambachtelijk ijs bereiden

Auteur: Carolina Verhoeven

Nederlands Paperback 9789077548226 Druk: 1 80 pagina’s Alle productspecificaties Samenvatting Het bereiden van ijs en de historie hiervan zijn twee passies van Carolina Verhoeven – eigenaar van het Culinair Erfgoedcentrum van uit een volkenkundige invalshoek. Hoe kwam het consumptie-ijs naar Nederland en hoe werd het hier opgepikt; hoe werd ijs door de eeuwen heen bereid en welke toepassingen waren er? Deze twee aspecten zijn terug te vinden in IJs, ambachtelijk ijs bereiden. Een unieke verzameling ijsrecepten,

Alleen de geur blijft hangen, een herinnering aan een eetmoment.

Dit rijk geïllustreerde boek (2006) van het Culinair Erfgoedcentrum heeft, na een geslaagde oproep om reacties, ruim zes jaar persoonlijke herinneringen aan een eetmoment verzameld. Dat heeft een schat aan kostelijke verhalen en recepten opgeleverd. Met als resultaat een boek dat vele auteurs telt uit heel Nederland. Zij tekenden historische ervaringen op over onvergetelijke eetmomenten tijdens de oorlog, feestdagen en bijzondere familiegebeurtenissen zoals geboorten, huwelijken en overlijden. Compleet met bijbehorend fotomateriaal.

Aan dit unieke, waardevolle boek is geen wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan. Trends en traditie worden ingevuld vanuit overleveringen door de schrijvers. Levendig, emotioneel, traditioneel, verrassend en af en toe onthutsend. U vindt het allemaal in dit unieke boek, een document om te koesteren.

*Uitverkocht maar via internet zijn er nog enkele te koop.

Auteur: Harrie Ernst & Carolina Verhoeven

Eten en drinken behoren tot de basisbehoeften van de mens. Zonder kunnen we namelijk niet? Maar het consumeren van voedsel en drank is niet alleen noodzakelijk om te overleven, het kan ook een feest zijn dat het leven een stuk veraangenaamt. Door de eeuwen hebben beide aspecten in de Friese huishouding altijd een belangrijke rol gespeeld. Dit boek gaat daar uitgebreid op. Alleen nog via internet te koop.

Slowfood Noord-Nederland