https://www.academieculinairehistorie.nl

Waar is de kookkunst begonnen?

Begon de kookkunst bij het eten van vis, van vlees of bij enkele gestoofde spreeuwen, een eitje verwarmt door de zon, gevonden in een nest waar de mens de vogel verjoeg?

Was het roosteren van vlees bij toeval ontdekt. Na een blikseminslag of brand?

Was het toeval dat een van onze voorouders iets in zijn handen kreeg wat warm of heet was? Wat rauw was en dat weer probeerde te eten.

Trok het onze voorouders aan omdat het een geur had, of smaakte het anders of beter. Was het een vrucht een knol of vlees- wild, gevogelte of fruit.

Waren onze voorouders gretig of erg voorzichtig of sabbelde hij aan het warme eten.

Nee, wij zullen het nooit weten, wat wij wel weten is dat de kookkunst een enorme voorsprong maakte. Wij weten dat het vuur op verschillende delen in de wereld ook veel manieren bedacht zijn om het eten te doen koken.

Een mens liep en handelde langs het water van de grote rivieren, toen nog vol met zalm.

Wat we wel weten …men maakte een kuil in de aarde, legde daar een gloeiende steen in of gloeiend houtskool, met daarop het stuk vlees of vis afgedekt of gewikkeld in bladeren.

De speciaal daarvoor uitgezochte bladeren bevatten sappen om de structuur van het vlees open te maken. Men dekte het bladeren af met zand en na uren garen was het gereed voor het gebruik.

Langs rivierenland en water is altijd vis, vlees of gevogelte. Dus er is altijd wat eten. Toen de mens zijn nomadenbestaan opgaf, moest hij het land gaan bewerken. Jagers werden boeren, eerst nog in bescheiden hutten en kleine keuterijtjes om zich van voedsel gaan voorzien en dit later te gaan conserveren. Het vee werd gehouden als slachtvee.

De mens kweekte planten die hij in de vrije natuur had ontdekt en die eetbaar waren. Er werden netten gemaakt van plantenvezels om vis te vangen. Rund en varkensblazen evenals de magen werden gebruikt om het voedsel in te bewaren. Zodat in de wintermaanden ook van nauwkeurig geconserveerd voedsel voorzien kon worden. De mens leerde ook het verschil tussen de noodzaak in voedsel en het genieten. In uitgeholde boomstammen door weer en wind gesleten, de gaten in de bomen waar ijverige bijen hun honing verzameld hadden werd onder andere een Mede, honingwijn gebrouwen, efficiëntie en routine kwam in zijn dagelijkse kookmethode. De tijden van het garen werd verkort door het bakken van klei potten om eten in te garen. Je kon in die periode nog niet spreken van een regionale keuken. De op soep lijkende mengelmoes leek nog het meest op een stoofpot die sinds eeuwen bijna onveranderd is gebleven. Voor ons lijken het extremen in voedsel, maar de gevulde vogels waren gevuld niet alleen voor de pittige en kruidige smaak maar het had ook als doel het gevogelte malser te maken.

Keukengerei gemaakt van been. Appelboor – roerstok – posthouders.