Culinair Erfgoedcentrum

Bakje Troost

Koffie is een van de populairste dranken ter wereld.

Sinds de introductie in de westerse wereld wordt koffie door alle lagen van de samenleving geconsumeerd. Van de wieg tot het graf wordt  bij vele gelegenheden en bij herdenkingen  koffie geschonken.

Tegelijkertijd resulteerde de toename van koffieconsumptie in een groeiend aantal onderzoeken naar bijna elk aspect van koffie, variërend van het gezondheidsaspect

tot gebruiken bij bijzondere gelegenheden maar minder naar het gebruik bij begrafenissen en in tijd van rouw en verdriet  waar in Nederland dat kopje koffie ‘een bakje troost’ (een kopje troost) of “een bakje pleur’ (een kopje tranen) genoemd (van het Franse werkwoord: pleurer, huilen), uitdrukkingen die  nauw verwant zijn aan dood en verdriet.

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober 2021 organiseert het Culinair Erfgoedcentrum samen met “Nieuw Bakje Troost” een congres over culturele tradities en nieuwe gebruiken rondom rouwen, afscheid nemen en de dood. Tijdens het congres ‘Nieuw Bakje Troost’ valt veel te beleven en beluisteren. Er zijn een aantal gastsprekers.  Deze zijn opgenomen in deze bijdrage.

In de laatste decennia zijn oude gebruiken en tradities rondom het levenseinde weggevallen; tegenwoordig groeit een nieuwe behoefte aan nieuwe gebruiken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Jan-is-Dood-scaled.jpg
Jan is dood, dit klein houten grafje maakte een klein jongetje voor zijn overleden regenworm

Het ‘Nieuw Bakje Troost’ wil een congres zijn waar je je kunt verdiepen in allerlei oude en nieuwe rituelen. Bezoekers kunnen de rijkdom van funeraire en culinaire tradities bewonderen en kennis maken met de rouwcultuur van diverse culturen en gemeenschappen . Daarnaast valt er veel te zien en te beleven over het ontstaan van de vele nieuwe en eigentijdse mogelijkheden rondom het sterven waar soms nog zo weinig van bekend is.

Bestel tickets www.nieuwbakjetroost.nl

Het congres is een initiatief van:
Eric van Veluwen | Cultuur- en Congrescentrum Antropia | www.antropia.nl
Winny Bos | Levenseinde doula | www.doulawijzer.nl
Immanuel Baan Uitvaartbegeleiding | www.immanuelbaan.nl

Carolina Verhoeven | Culinair Erfgoedcentrum | www.culinairerfgoedcentrum.com

Deel van een receptenschrift : leed gebak

Eikeltjes koffie

Wecken als Immaterieel erfgoed 2014
Leedgebak
Deel van een recept leedgebak